شنبه ۲۸ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۹:۴۰
کد مطلب: ۲۷۰٬۱۶۸

به نظر می‌آید روزهای حذر از اشاره به "تماس" و "مذاکره" با طالبان از سوی مقامات کشورمان به پایان رسیده است و ایران خود را به طور جدی برای ورود به کارزار مذاکرات صلح نزدیک می‌کند.

آیا ایران با طالبان مذاکره می کند؟

به گزارش خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، دریابان علی شمخانی در بدو سفر یک روزه خود به کابل در دیدار با همتای افغانستانی خود اظهار کرد که "گفت‌وگوهای جاری میان ایران با گروه طالبان به منظور کمک به رفع مشکلات امنیتی موجود در افغانستان است."

وی در عین حال تاکید کرد که "مجموعه ارتباطات و گفت‌وگوهای انجام شده با گروه طالبان با اطلاع دولت افغانستان بوده و این روند همچنان ادامه خواهد یافت."

هر چند سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به کابل ابعاد مختلف سیاسی، امنیتی، اقتصادی در برداشت، اما این بخش از سخنان وی بازتاب گسترده‌ای در فضای رسانه‌ای ایران و افغانستان و منطقه داشت.

البته این برای اولین بار نیست که تماس ایران با طالبان از سوی مقامات کشورمان تایید می‌شود. پیش از این نیز محمدرضا بهرامی، سفیر ایران در کابل در سال 1395 درباره تماس‌های تهران با طالبان گفته بود: هدف از تماس تهران با طالبان را کنترل و اشراف اطلاعاتی است و این تماس‌ها بر مبارزه جدی کشورهای منطقه با تروریسم متمرکز است و ایران آماده همکاری در روند صلح حکومت افغانستان با طالبان است.

تایید مذاکرات ایران با طالبان از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی در حالی انجام می‌شود که هفته گذشته، مذاکرات نمایندگان گروه طالبان و آمریکا در ابوظبی انجام شد. در این مذاکرات سه روزه نمایندگانی از دفتر سیاسی طالبان در قطر، نمایندگانی از شاخه‌های نظامی این گروه، نمایندگان آمریکا و نمایندگانی از کشورهای پاکستان، عربستان و امارات شرکت داشتند.

هر چند دولت افغانستان هم در این مذاکرات نمایندگان خود را فرستاده بود اما طالبان با انتشار چند اطلاعیه تاکید کرد که حاضر نیستند با هیات دولت افغانستان گفت‌وگو کنند.

علاوه بر این، در آبان ماه سال جاری نیز گفت‌وگوهای صلح چند جانبه افغانستان در مسکو با مشارکت نمایندگانی از گروه طالبان و شورای عالی صلح افغانستان برگزار شد.

این نخستین بار بود که هیاتی از گروه طالبان به صورت رسمی در نشستی در مسکو شرکت می‌کرد. دولت افغانستان در این نشست حضور رسمی نداشت و شورای عالی صلح به عنوان نهاد مستقل تصمیم به شرکت در این نشست گرفت.

در همین حال، سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به افغانستان در حالی انجام شد که مذاکرات مهم پیرامون سند راهبردی میان دو کشور در حال انجام و پیگیری است و قرار است بر اساس این سند اختلافات بسیاری میان کابل و تهران در زمینه‌های مختلف حل و فصل شود. 

محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان اخیرا اعلام کرد که ایران و افغانستان بر سر سند راهبردی در حال مذاکره هستند و این احتمال وجود دارد که در سال ۹۷ حداقل به پاراف برسانند.

هم‌چنین قرار است سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر خارجه و مسئول مذاکرات با افغانستان بر سر سند راهبردی به زودی سفری به افغانستان داشته باشد.

حمدالله محب رییس شورای امنیت ملی افغانستان در دیدار با شمخانی ابراز امیدواری کرد که سفر علی شمخانی و هیات همراه، روند نهایی‌سازی اسناد سیاسی، دفاعی، امنیتی و اقتصادی میان دو کشور را تسریع و برای امضاء روسای جمهور دو کشور آماده کند.

در مذاکرات میان حمدالله محب و دریابان شمخانی موضوعاتی از جمله،

- حمایت از نشست امنیتی منطقه‌ای که با حضور دبیران و مشاوران امنیت ملی ایران، افغانستان، روسیه، چین و هند چندی پیش در تهران برگزار شد و قرار است دومین نشست آن در کابل برگزار شود،

- تاکید بر خطر گسترش دامنه نفوذ داعش در افغانستان، حفظ، تقویت و گسترش پاسگاه‌های مرزی برای حفظ امنیت مرزها،

- همکاری علمی و انتقال فن‌آوری و تشریک مساعی در دیگر موضوعات مورد علاقه،

- تاکید بر باز گشایی بازارچه‌های مرزی، تسریع در حل و فصل اختلافات مرزی و برگزاری نشست مشترک مرزی میان کشورهای ایران، افغانستان، پاکستان، ترکیه و ترکمنستان به عنوان عوامل موثر برای افزایش ضریب امنیتی مرزها مورد بررسی قرار گرفت.

برچسب‌ها

آخرین اخبار